Ce este VoIP si cum se trimite Traficul de Voce prin Internet ?

Configurare noua (How To)

Situatie

In Internet exista 3 categorii principale de trafic:
1) Traficul de Date
2) Traficul de Voce
3) Traficul Video

Pana acum am, marea majoritate a discutiilor noastre a avut legatura cu traficul de Date. Acum a venit momentul sa trecem mai departe si sa vorbim si despre traficul de Voce, respectiv video pentru ca acestea vor domina in urmatorii ani Internetul.

Traficul video a crescut de la an la an si se preconizeaza ca in urmatorii ani acesta va ajunge la 80% din banda generata in Internet.

Solutie

Ce este VoIP ?

VoIP (Voice over IP) este o tehnologie (extrem de interesanta) care ne ofera posibilitatea de a comunica cu oricine (din retea sau din Internet) prin (sau peste) IP.

Tot de ce avem nevoie sunt 2 telefoane capabile sa foloseasca reteaua (cu tehnologie Ethernet) care sa se poata conecta la o centrala telefonica prin unul dintre cele 2 protocoale:

  1. SIP – Session Initiation Protocol – protocol de sincronizare standard (poate fi folosit de orice vendor) intre telefoane si centrala telefonica
  2. SCCP – Skinny – protocol de sincronizare (proprietar Cisco) intre telefoane si centrala telefonica (aka. CUCM – Cisco Unified Call Manager)

Traficul de voce prin Internet (VoIP), pentru a functiona la capacitatea lui maxima are nevoie de urmatoarele caracteristici:

1) Delay – mai mic de 150 ms
2) Packet Loss – mai mic de 1% (asta inseamna 1 pachet la 2 secunde de audio)
3) Jitter – delay-ul variabil mai mic de 30 ms intre fiecare pachet in parte.

Cum functioneaza telefonia prin (IP) Internet ?

Telefonia prin IP (aka. VoIP) ne este oferita de echipamentele fizice destinate pentru asta (aka. Telefoane IP). Aceste telefoane se conecteaza la retea si cu ajutorul unui server central (aka. Centrala Telefonica – CUCM – Cisco Unified Call Manager) 2 sau mai multe telefoane pot comunica (prin IP) in reteaua locala (LAN).

Tehnologia folosita de aceste telefoane pentru a comunica cu centrala se numeste SIP, iar cea pentru transferul de voce intre Telefoanele IP se numeste RTP (Real-Time Transport Protocol) si functioneaza peste protocolul UDP.

Tip solutie

Permanent

Voteaza

(1 din 9 persoane apreciaza acest articol)

Despre Autor

Leave A Comment?