Cum eliminam o versiune de Windows de pe un PC cu mai multe sisteme de operare

Configurare noua (How To)

Situatie

Să presupunem că avem instalat Windows 10 în dual-boot cu Windows 7. Să zicem că vrem să ștergem vechiul Windows 7 și vrem să instalam Windows 8.1 în locul lui, sau vrem să folosim spațiul ocupat de Windows 7 pentru altceva. Cum facem asta?

Backup

Se face backup la toate datele importante pe care le ai pe unitatea pe care se află versiunea de Windows pe care vrei să o dezinstalezi. Se vor pierde toate datele de pe acea unitate.

Dacă ceva rău se întâmplă și nu poți să pornești PC-ul corect, poți să repari intrările de boot folosind un kit de instalare Windows.

Solutie

Pasi de urmat

Este timpul să eliminam intrarea de boot pentru sistemul de operare Windows pe care vrem să îl ștergem. Este vorba de Windows 7. Asta se face  din versiunea de Windows pe care vrei să o păstrezi.

Pornește sistemul de operare pe care vrei să îl păstrezi și apoi deschide instrumentul System Configuration. O metodă rapidă de a îl deschide este să folosești fereastra Executare. Apasă simultan pe tastele Windows + R de pe tastatură și, în fereastra Executare, scrie comanda msconfig. Apasă Enter sau apasă pe OK și se deschide instrumentul System Configuration.

Windows, sterge, dezinstaleaza

Folosim instrumentul System Configuration deoarece este disponibil în toate versiunile de Windows. Din System Configuration,  mergi la fila Boot (Pornire).

Windows, sterge, dezinstaleaza

În fila Boot (Pornire), verificăm dacă versiunea de Windows pe care urmează să o eliminam a fost setată ca sistem de operare implicit. Dacă da, avem grijă să modificam și să setam ca implicit sistemul care rămâne instalat. Pentru a face asta, selectam sistemul de operare Windows pe care îl vom păstra și apasam pe “Set as default” (“Setează ca implicit”).

Windows, sterge, dezinstaleaza

Apoi, alegem versiunea de Windows pe care vrem să o dezinstalam, apasam pe Delete (Ștergere) și apoi apasam pe Se aplică sau pe OK.

Windows, sterge, dezinstaleaza

Pentru a verifica dacă totul este în regulă cu versiunea de Windows pe care vrem să o păstram, repornim calculatorul și vedem dacă poate să pornească fără probleme.

Windows, sterge, dezinstaleaza

În continuare, ar trebui să formatam sau să ștergem partiția pe care este instalată versiunea de Windows pe care vrem să o eliminam. Formatam dacă plănuim să refolosim acea partiție pentru a instala un nou sistem de operare, sau ștergem complet partiția dacă dorim să folosim acel spațiu pentru a extinde alte partiții.

În ambele cazuri, vom folosii instrumentul Disk Management (Gestionare disc) din Windows. Deschidem instrumentul Disk Management (Gestionare disc). O metodă rapidă de a o face este să apasam pe scurtătura sa din meniul WinX (disponibil în Windows 10 și Windows 8.1). Apasam pe tastele Windows + X de pe tastatură, după care apasam pe pe Disk Management (Gestionare disc).

Windows, sterge, dezinstaleaza

În fereastra (Disk management) Gestionare disc, dăm clic dreapta sau apasăm lung pe partiția pe care vrem să o eliminam (cea cu sistemul de operare pe care vrem să îl dezinstalam) și selectam opțiunea “Delete Volume” (“Ștergere volum”) pentru a o elimina. Apoi, spațiul disponibil poate fi adăugat la alte partiții.

Windows, sterge, dezinstaleaza

Dacă vrem să refolosim aceeași partiție pentru un alt sistem de operare, ar trebui să formatam partiția în loc să o ștergem. Dacă vrem să eliminam Windows 7 ca să instalam Windows 8.1 în locul lui, selectam partiția, dăm clic dreapta sau apasăm lung pe ea, după care apasăm pe Formatare în meniul contextual.

Windows, sterge, dezinstaleaza

Dacă vreim, putem să modificam eticheta și sistemul de fișiere. Dacă nu, lasăm valorile implicite așa cum sunt și apoi apasăm pe OK.

Windows, sterge, dezinstaleaza

Windows te avertizează că ești pe cale să ștergi toate datele stocate pe acea partiție. Dacă ți-ai făcut backup la tot ce era important pentru tine, apasă pe OK pentru a continua.

Windows, sterge, dezinstaleaza

Este posibil să primești o avertizare despre faptul că partiția selectată este folosită. Pentru a forța formatarea, apasă pe Da și procesul va fi gata în câteva secunde.

Windows, sterge, dezinstaleaza

Acum că versiunea de Windows pe care ai vrut să o dezinstalezi a fost ștearsă definitiv. Reține faptul că poți să folosești orice instrument de management al partițiilor pentru a face aceste lucruri. Am preferat să folosim Disk Management (Gestionare disc) pentru că este disponibil implicit în toate versiunile de Windows.

 

Tip solutie

Permanent

Voteaza

(0 din 1 persoane apreciaza acest articol)

Despre Autor

Leave A Comment?