Cum poti parola un folder in Windows

Configurare noua (How To)

Situatie

Daca aveti pe computerul personal fisiere pe care considerati ca trebuie sa le protejati de curiozitatea celorlalti utilizatori, una dintre solutii ar fi sa copiati respectivele fisiere intr-un singur folder si apoi sa blocati accesul la acesta cu ajutorul unei parole. Daca nu doriti sa instalati sau folositi un alt program pentru a parola un folder in Windows  puteti bloca accesul la respectivul folder prin intermediul unui simplu script, pe care il puteti face foarte simplu urmand pasii.

Solutie

Pasi de urmat
 • creati un folder nou (in exemplu teste), acesta va fi folderul in care salvati folderul pe care doriti sa-l protejati cu parola

folder-default-pass

 • apoi, deschideti un fisier text (New Text Document) si copiati codul scris mai jos in acest fisier unde se va crea folderul Solutii (se poate modifica numele dupa preferinta fiecaruia)

cls
@ECHO OFF
title Folder Solutii
if EXIST “Locker” goto UNLOCK
if NOT EXIST Solutii goto MDLOCKER
:CONFIRM
echo Are you sure you want to lock the folder(Y/N)
set/p “cho=>”
if %cho%==Y goto LOCK
if %cho%==y goto LOCK
if %cho%==n goto END
if %cho%==N goto END
echo Invalid choice.
goto CONFIRM
:LOCK
ren Solutii “Locker”
attrib +h +s “Locker”
echo Folder locked
goto End
:UNLOCK
echo Enter password to unlock folder
set/p “pass=>”
if NOT %pass%== PassW0rd goto FAIL
attrib -h -s “Locker”
ren “Locker” Solutii
echo Folder Unlocked successfully
goto End
:FAIL
echo Invalid password
goto end
:MDLOCKER
md Solutii
echo Solutii created successfully
goto End
:End

 • dupa ce copiati codul de mai sus in fisierul text deschis, schimbati PassW0rd cu parola pe care doriti sa o folositi pentru a bloca accesul la folderul Solutii.

modify-password-folder

 

 • apoi salvati fisierul text sub numele pass.bat sau orice alt nume doriti (extensia .bat este esentiala pentru ca scriptul sa functioneze!) in folderul creat anterior (in acest caz in teste)

pass-bat

 • apasati dublu-click pe scriptul .bat pentru a crea folderul care va fi protejat de parola (folderul acesta va avea numele Solutii iar daca doriti sa puneti alta denumire puteti schimba numele acestuia in script)

folder-creat-Solutii

 • dupa crearea folderului Solutii, deschideti respectivul folder si mutati in acesta toate fisierele pe care doriti sa le protejati.

fisiere-restrictionate

 

 • apoi inchideti folderul si dati din nou dublu-click pe fisierul pass.bat pentru a bloca accesul la acesta: va fi afisa mesajul Are you sure you want to lock the folder<Y/N>; tastati Y apoi dati Enter pentru a bloca accesul la folderul Solutii.

yes-pass-folder

 

 • Folderul respectiv va disparea si rulati scriptul pass.bat din nou, introduceti parola setata pentru accesarea folderului, apoi dati Enter

 

enter-pass-to-unlock-folder

 

 • daca veti introduce parola corecta, folderul Solutii va fi afisat din nou;
 • daca introduceti parola gresita, scriptul pur si simplu se va inchide (in cazul in care uitati parola setata, dati click-dreapta pe fisierul pass.bat si selectati Edit; scriptul va fi deschis ca fisier text si veti putea vizualiza parola setata pentru blocarea folderului)

edit-pass-bat

Tip solutie

Permanent

Plan de restaurare in caz de nefunctionare

 • O alta modalitate de a accesa folderul Solutii fara a introduce parola de acces este aceea de a face vizibile fisierele de sistem protejate accesand Folder Options (in bara de Windows Explorer dati click pe View >Option>Change folder and search options). In tab-ul View, debifati optiunea Hide protected operating system files (Recommended) si dati click pe OK (confirmand ca doriti sa afisati fisierele de sistem protejate) apoi pasati Apply. Folderul protejat va fi afisat sub numele Locker, iar accesul la acesta va fi nerestrictionat.

Change-folder-option

 

Voteaza

(8 din 19 persoane apreciaza acest articol)

Despre Autor

Leave A Comment?