Cum sa controlati permisiunile aplicatiilor pe Android 6

Configurare noua (How To)

Situatie

Android 6.0 Marshmellow include un nou sistem de permisiuni pentru noile aplicatii. Puteti de asemenea si sa anulati acordul pentru orice aplicatie manual – chiar si la cele proiectate pentru o versiune mai veche de Android.
Nu mai trebuie sa rootati, sa instalati un ROM personalizat sau sa treceti pe iPhone, Android are in sfarsit sistemul de acorduri cu care ar fi trebuit sa fie prevazut.

Solutie

Pasi de urmat

Aplicatiile create pentru Android vor cere acum permisiunea cand au nevoie. Spre exemple, in loc sa dati unei aplicatii acces la camera cand o instalati, veti fi anuntat prima data cand aplicatia vrea sa va acceseze camera.
Dar, puteti controla acordurile fiecarei aplicatii si manual, chiar daca a fost conceputa pentru o versiune mai veche de Android si nu va intreaba in mod normal.

Controlati permisiunea unei singure aplicatii

Pentru a face asta, veti avea nevoie de Android 6.0 Marshmallow sau de o versiune mai noua.
Pentru inceput, deschideti setarile din partea de sus a dispozitivului si apasati pe “Apps”.

Veti vedea o lista de aplicatii instalate pe dispozitivul dvs Android. Apasati pe o aplicatie din lista pentru a vedea mai multe informatii. In fisa de informatii a aplicatiei veti gasi categoria “Permissions”, unde vedeti toate acordurile de care are nevoie aplicatia.
Apasati pe “Permissions”.

De asemenea, puteti accesa rapid fisa de informatii a aplicatiei apasand lung pe icon-ul aplicatiei din lista si mutand-o in scurtatura “App Info” care apare in partea de sus a ecranului.
Aceasta scurtatura e posibil sa nu apara pe toate dispozitivele Android, intrucat fiecare dispozitiv are interfata sa.

Aceasta va va duce in meniul “App permissions”. Aici vor fi afisate diferitele  categorii de acorduri pe care le are fiecare aplicatie – spre exemplu, Camera, Contacte, Locatie, Microfon, Telefon, SMS, si Memorie. Aplicatiile mai vechi de Android obtin aceste acorduri in momentul instalarii, dar puteti revoca orice acorduri doriti de aici.
Cand revocati acordurile aplicatiilor mai vechi, va va aparea un mesaj de avertizare:” This app was designed for an older version of Android. Denying permission may cause it to no longer function as intended.”
Aplicatiile mai vechi nu au fost proiectate pentru aceasta caracteristica si presupun in general ca au acces la orice acord de care au nevoie. De cele mai multe ori, aplicatiile ar trebui sa functioneze normal si dupa revocarea acordurilor. In unele cazuri rare, aplicatia s-ar putea strica, caz in care va trebui sa ii acordati din nou permisiunea. In alte cazuri, aplicatia s-ar putea sa nu functiuneze normal – spre exemplu, daca revocati accesul la camera unei aplicatii care in mod normal face poze, nu va mai putea fuctiona. Nu veti primi un mesaj de eroare care sa va ceara sa reporniti camera, ci doar nu va functiona.
In orice caz, daca aveti o problema cu o aplicatie, va puteti intoarce in acest meniu sa ii oferiti din nou acordurile.

Puteti apasa si butonul de meniu din App permissions si sa apasati pe “All permissions” pentru a vedea exact ce acorduri foloseste o aplicatie. Totusi nu puteti controla fiecare acord individual – puteti alege doar ce categorii de permisiuni sa acordati.

Fiti atent: update-urile aplicatiilor pot adauga “subpermisiuni” intr-o categorie fara a va intreba din nou. Spre exemplu, chiar daca o aplicatie are nevoie de permisiunea “read phone status and identity” din categoria “Phone” si decideti sa acordati accesul la Telefon (Phone), un viitor update al aplicatiei ar putea adauga permisiunile “Directly call phone mumbers; this may cost you money” si “Enroute outgoing calls”. Intrucat aceste permisiuni fac parte din categoria Phone, aplicatia va putea sa le foloseasca fara alte notificari.

Vizualizati si controlati toate acordurile aplicatiilor

Pentru a vizualiza si controla toate acordurile aplicatiilor odata, mergeti in lista de aplicatii deschizand ercanul “Settings”, si apasati pe “Apps”. Din lista de aplicatii instalate apasati icon-ul de instrumente din coltul din dreapta sus, apoi apasati “App permissions”.

Veti vedea o lista cu diferite categorii de acorduri precum numarul de aplicatii instalate care au acces la acordurile respective. Categoriile cuprind: Body Sensors, Calendar, Camera, Contacts, Location, Microphone, Phone, SMS, Storage si cateva acorduri suplimentare.

Pentru a vedea si controla care aplicatii au acces la fiecare tip de date sau senzori, apasati pe o categorie. Spre exemplu, pentru a vedea ce aplicatii au acces la informatiile dvs din calendar, apasati pe Calendar. Pentru a opri accesul unei aplicatii la informatiile din calendar, dezactivati-o din meniul “Calendar permissions”.

Controland acordurile unei aplicatii dupa indicatiile de mai sus, veti vedea un mesaj de avertizare daca aplicatia a fost conceputa pentru o versiune mai veche de Android. Majoritatea ar trebui sa functioneze normal, daca nu revocati un acord esential fuctionarii lor. De exemplu, nu veti putea face poze in aplicatia Facebook, daca revocati accesul aplicatiei la camera. Va trebui sa in dati din nou acordul pentru a face acest lucru.

Tip solutie

Permanent

Voteaza

(29 din 61 persoane apreciaza acest articol)

Despre Autor

Leave A Comment?