Cum sa ne alegem un smartphone mai ieftin si daca se merita

Configurare noua (How To)

Situatie

Telefoanele Android ieftine devin din ce in ce mai populare – chiar si la 99 $, puteți obține un telefon fiabil, inițial impresionant, pe care sunteți liber să îl schimbati in orice retea. În timp ce aceste chilipiruri sunt cu adevărat atrăgătoare, trebuie să vă întrebați: se merita oare cu adevărat?

Backup

nu necesita

Solutie

Pasi de urmat

Ce face un telefon ieftin sa fie ieftin?             

Să începem cu cee ace este evident: telefoanele ieftine sunt mai ieftine pentru un motiv. Trebuie să existe ceva ce separă un telefon de 99 $ de la un 700 USD, iar în majoritatea cazurilor este vorba de câteva lucruri. Iată câteva domenii în care producătorii tind să reducă costurile.

Hardware

De cele mai multe ori, telefoanele la prețuri accesibile au fie hardware din gama Low-End, fie hardware de ultimă generație (High-End) de acum doi sau trei ani. Aceasta este una dintre cele mai eficiente metode de a menține costurile scazute, dar asta înseamnă întotdeauna că si performanța are un impact. În plus, camerele sunt, de obicei, de calitate mai scăzută (dar, în general, acceptabilă), iar ecranele nu au în mod obișnuit densitatea pixelilor înalte, afișaje super-ascuțite ale receptoarelor de generație curentă.

De la bun inceput trebuie să țineți cont de faptul că veți avea de-a face cu un procesor de tip low-end, cum ar fi ceva de la Mediatek, de exemplu – sau posibil un cip Snapdragon mai vechi, probabil de undeva în jurul gamei de 400. Acest lucru este demn de remarcat pentru cei care cred că “pot obține ceva ieftin și pot pune un ROM pe el”, deoarece anumiți producători de cipuri sunt cunoscuți pentru că nu eliberează codul sursă, făcând imposibil dezvoltatorii să construiască ROM-uri pentru aceste dispozitive. În principiu v-ati procopsit cu software-ul stoc pe toată durata de viață a dispozitivului, deci un pic de cercetare înainte, nu ar fi o idee proastă, fie. În felul ăsta, știi deja cu ce ai de-a face înainte de a fi prea târziu.

Dar există și o altă parte a acestei povestiri. În fiecare an, producătorii de procesoare îmbunătățesc tehnologia pe care o folosesc pentru a spori performanța și durata de viață a bateriei. Cu toate astea doar pentru că un procesor este “prietenos cu bugetul” nu face în mod automat rău. În ultimii ani, unul dintre procesoarele Mediatek Octa-core (cum ar fi 6753, de exemplu) au devenit destul de puternice, făcându-le o alegere excelenta pentru dispozitivele bugetare. Raportul preț-performanță în aceste tipuri de dispozitive este, în general, fantastic-dramatic mai mult decât cele mai multe unități pilot emblematice moderne. Performanța nu este comparabilă, dar cel puțin obțineți valoarea dvs. de 99 $.

Partea de afisaj, de asemenea, un motiv de îngrijorare cu telefoanele de tip low-end. In general vorbind, afisajele celor mai multe telefoane bugetare, in timp ce nu au o inalta rezolutie ca si modelele noi de top (1080p vs. 1440p), sunt destul de decente – Motorola plaseaza panouri frumoase pe linia Moto G, dispozitivele Blu au afisaje chiar foarte drsgute in ciuda preturilor scazute, iar Huawei Honor 5X are un afișaj de 1080p care concurează ușor cu modelele de top din trecut.

Dacă ar fi să aleg o bucată de puzzle hardware care va fi cu siguranță sub medie într-un telefon cu buget, este camera. Ecranul poate fi decent și performanța este acceptabilă, dar camerele sunt aproape întotdeauna o dezamăgire. Are sens, într-adevăr – aceasta este una dintre cele mai importante caracteristici pentru majoritatea utilizatorilor, astfel încât obținerea unui lucru pur și simplu remarcabil este o mare parte din ceea ce face să câștige prețul pe dispozitive moderne de ultimă generație. Majoritatea camerelor de pe dispozitivele bugetare în aceste zile nu sunt la fel de rele ca odinioară, dar vă pot spune chiar acum: dacă o cameră bună este o necesitate pentru dispozitivul următor, un telefon cu buget redus nu este pentru tine.

Fiabilitate pe termen lung și actualizări

Fiabilitatea este un pic mai greu de identificat, deoarece va fi diferit pentru fiecare dispozitiv. Dar mai pe scurt: dacă un telefon de vârf de înaltă calitate vă oferă o utilizare ușoară de doi ani, unul cu pret mai accesibil va asigura doar jumătate din aceasta perioada. Există șanse să trăiască o viață lungă, fructuoasă, dar sunt sanse egale sis a clacheze în primul an într-un fel sau altul – aceste telefoane nu sunt proiectate să fie la fel de robuste precum telefonul mai scump așa că sunt mai fragile. De asemenea, trebuie să rețineți că trebuie să reducă costurile undeva, astfel că eșecul hardware nu este ceva neobișnuit. Din experiența mea, durata de viață a unui telefon cu buget este o aruncare a monedei.

Actualizările sunt un pic de flip flip, de asemenea. Este discutabil dacă telefonul de 150 $ la care te gândești să il cumperi sau nu va vedea următoarea versiune de Android – și dacă o va face, va fi probabil ultima pe care o va vedea vreodată. Să nu mai vorbim că va veni probabil mult mai târziu decât cel al unui telefon emblematic – uneori chiar și un ciclu complet de actualizare. Deci, când toți ceilalți primesc Android 7.0 (sau oricare ar fi cea mai mare versiune majoră), telefonul cu buget poate fi doar de 6,0. Nu știți niciodată, dar companiile care construiesc telefoane Android accesibile nu au forța de muncă să susțină în mod continuu aceste dispozitive pe termen lung, deși multe dintre ele se străduiesc cel puțin să ofere actualizări și să sprijine în continuare catalogul lor low-end .

Pe scurt: dacă luand un smartphone cu buget redus așteptând să obțineți un telefon echivalent Galaxy S7 (sau chiar S6), veți fi foarte dezamăgit. Dar dacă țineți în frau așteptările dvs., puteți ieși cu aproximativ 80% din experiența Android premium pentru o fracțiune din cost.

Telefoane cu buget versus telefoane emblematice de ultima generatie

Desigur, telefoanele Android cu buget nu sunt singura modalitate de a economisi bani. De asemenea, ați putea cumpăra telefonul emblematic de anul trecut, sau mai înainte cu un an, ceea ce ar reduce destul de mult costul. Deci, care este mai bine? Din păcate, acest răspuns nu este atât de ușor, având în vedere în special rata cu care telefoanele bugetare progresează și aduce caracteristicile high-end ale dispozitivelor de ultimă generație.

De exemplu, două dintre cele mai noi telefoane de la producătorul de telefoane Blu-Vive 5 și Vivo XL – ambele au USB Type C, o caracteristică care altfel se găsește doar pe o mână mică de dispozitive de vârf. În mod similar, Huawei Honor 5X are un cititor de amprente, de fapt destul de bun; mai bine decât smartphonurile emblematice care au introdus caracteristica, cum ar fi Samsung Galaxy S5. Din nou, cititoarele de amprente care se utilizează devin acum obișnuite pe dispozitive de vârf.

Și toate cele trei telefoane au costat mai puțin de 200 de dolari chiar acum. Caracteristici high-end în telefoanele low-end … este o lume nebună în care trăim.

Mai mult, un smartphone de top mai vechi probabil că nu va mai primi nici o actualizare, mai ales dacă are mai mult de doi ani. Un telefon ieftin la fel poate sa nu mai primeasca, dar parca este un pic mai  probabil să o faca.

Cum comparam procesoarele?

Desigur, trebuie să țineți cont de restul componentelor hardware. Este mai bine să aveți un procesor vechi de două generații, cum ar fi Qualcomm Snapdragon 800, sau un model de buget modern, cum ar fi MediaTek 6753 menționat mai sus? În scorurile brute de referință, procesorul mai vechi încă depășește în general cipul bugetar modern, dar acest lucru nu se traduce întotdeauna în uz real – doar pentru că Snapdragon 800 depășește 6753 cu 11.000 de puncte în AnTuTu (38.298 vs. 49.389) înseamnă într-adevăr că oferă 30% mai multă putere într-un scenariu din lumea reală? Rareori. În cele mai multe comparații paralele, veți avea dificultăți în a face diferența dintre cele două.

Dar cand vine vorba de afisaje si camera foto?    

Am stabilit deja că procesoarele emblematice de două generații sunt “mai rapide” (pe  hârtie) decât cele mai multe cipuri de buget de generație curentă, dar cand este vorba de tehnologia de afișare și de camerele de luat vederi? Cu acesta din urmă, telefonul cu buget va avea mai mult decât probabil un afișaj mai bun decât modelul emblematic mai vechi, pentru că tehnologia de afișare se îmbunătățește într-un ritm care permite producției de panouri de calitate mai bună la un cost mai mic. Și în timp ce telefoanele cu buget general depășesc în general aproximativ 1080p (pentru moment, oricum), aceasta se traduce, în general, la o performanță ușor mai bună, deoarece există mai puțini pixeli pentru CPU și GPU pentru a împinge.

Așa cum am menționat mai devreme, camera este un loc unde puteți vedea un avantaj al modelelor bugetare de generație curentă. Acest lucru este foarte subiectiv și depinde de telefonul în cauză – de exemplu, S5 va avea o cameră mai bună decât ceva de genul Moto X 2014, în ciuda faptului că e mai în vârstă. Din păcate, este mult mai greu să punem o regulă si buna pe performanța camerei când comparăm două telefoane, în ciuda aspectului care tine de preț. Veți fi nevoit să căutați recenzii pentru telefoanele care vă interesează.

În ansamblu, care este mai bine? Depinde mult de telefon și ce este important pentru tine. Un smartphone emblematic vechi poate să arate și să se simtă puțin mai bine și poate să vină cu o cameră mai bună – dar cu siguranță nu va primi nici o actualizare, fata de un dispozitiv mai nou care are sanse mai mari sa o faca.

Singura excepție față de toate acestea

Cu toate acestea, există o excepție generală față de majoritatea “regulilor” pe care le-am stabilit aici: telefoanele Nexus. Google de obicei vinde telefoanele Nexus la prețuri mai accesibile, astfel încât acestea sunt mai rentabile decât alte telefoane high-end din aceeași generație atunci când cumpărăm modele mai vechi. În momentul acesta în care este scris acest articol, puteți obține telefonul Nexus de ultimă generație – Motorola Nexus 6 – pentru puțin mai mult de 250 de dolari nou. În afară de a fi prea mare, Nexus 6 este un telefon excelent la acel preț și va surclasa cu ușurință orice alt dispozitiv la acel preț. Și cel mai bine, din moment ce este un Nexus, va fi susținut de Google și va primi actualizări mult mai mult decât telefoanele altor producători.

Deci, când este un telefon mai ieftin alegerea potrivită?         

În timp ce voi recunoaște că nu a mai fost niciodată un moment mai bun pentru a cumpăra în scena bugetelor – fie că beneficiați de un telefon ieftin curent sau de un model de ultima generație – uneori unele momente sunt mai prielnice decât altele.

Dacă nu sunteți un utilizator inrait sau dacă doriți să cumpărați un telefon pentru cineva care nu este, nu are sens să vă faceți griji cu privire la actualizări, repere de procesor și altele asemenea. Ușurința de utilizare și prețul sunt, în general, mai importante pentru acei utilizatori, iar telefoanele de buget, Android cele mai noi pot adapta perfect factura perfectă. La sfârșitul zilei, dacă tot ce căutați să faceți este să scrieți unor prieteni, să verificați Facebook și să jucați Saga Candy Crush, atunci nu este nevoie să pierdeți mulți bani pe un telefon care are mai mult decât aveți nevoie.

Dar dacă sunteți un utilizator mai inrait? Iată un alt scenariu: ați spart telefonul principal (îmi pare rău), dar încă plătiți sa zicem si ca nu aveti asigurare la el. În loc să stai suparat la nesfarsit mai bine aruncați câteva sute într-un model buget care va dura cu ușurință până când vă veți plăti vechiul telefon și se face timpul să luați ce va fi nou si de top atunci. Alternativ, poți să iei telefonul copilului tău și să-i dai telefonul mai ieftin – nu vei primi nici o judecată de la mine.

Asta aduce de fapt un alt argument important pentru dispozitivele bugetare: copii. Dacă ai un pre-adolescent care doar moare pentru un telefon, un model mai accesibil are sens. Este primul lor telefon (sau cel de-al doilea, al treilea telefon) și există o șansă bună că il vor strica oricum – copiii sunt neatenți, necoordonați și nu sunt la fel de atenți ca și colegii lor adulți, astfel încât aceste lucruri se întâmplă. De ce să pierdeți sute pe un telefon actual? Nu are nici un rost – cel puțin nu până când vor dovedi că pot fi responsabili cu receptorul mai ieftin.

Pe cât de mult cred că piața actuală a smartpheurilor de buget restrans este în cel mai bun loc in care a fost vreodată, un telefon ieftin nu este întotdeauna răspunsul. Principalul motiv pentru care ar trebui să vă uitați la un model de buget este, bine, buget, deci nu există niciun motiv să vă uitați chiar în jos pe această cale dacă portofelul dvs. poate gestiona un model emblematic de generație curentă. Pentru a spune în mod clar, un Galaxy S7 Edge, LG G5 sau Nexus 6P poate întotdeauna să surclaseze un telefon mai ieftin, e clar. Practic, dacă vă puteți permite să cheltuiți mai mult, faceți-o. Privind lucrurile pe termen lung, veți sfârși mult mai bine.

Dar dacă nu puteți, piața bugetară este puternică și devine tot mai puternică în fiecare zi – deci aveți noroc.

Tip solutie

Permanent

Voteaza

(22 din 37 persoane apreciaza acest articol)

Despre Autor

Leave A Comment?