Cum verifici dacă Windows este activat și original

Configurare noua (How To)

Situatie

Folosești Windows 10, Windows 7 sau Windows 8.1 și vrei să știi dacă copia ta este originală sau activată? Ai nevoie să știi dacă o versiune activată de Windows este și originală, nu piratată? Dacă răspunsul este Da la oricare dintre aceste întrebări, acesta este ghidul pe care trebuie să-l citești. Îți vom explica cum merge procesul de activare în Windows și cum te ajută să certifici că o copie de Windows este originală sau piratată. De asemenea, îți vom arăta și toate metodele prin care poți verifica starea activării Windows-ului tău.

Solutie

Care este legătura dintre un Windows activat și un Windows original?

Activarea este un proces care face parte din sistemul de operare Windows. Te ajută să verifici dacă licența ta de Windows este originală și nu piratată. Dacă Windows-ul tău este original, atunci primești toate actualizările disponibile, precum și suport tehnic din partea Microsoft. Dacă nu este original, vei primi doar actualizări de securitate și mai nimic altceva. De asemenea, ești rugat în mod regulat să-ți activezi copia de Windows, oferind o cheie de produs originală.

Verificările de activare sunt făcute în mod regulat și automat de către sistemul Windows. Prima dată când se face o asemenea verificare este atunci când folosești pentru prima dată noul tău PC sau dispozitiv cu Windows. Un alt moment în care se verifică activarea este atunci când încerci să descarci actualizări opționale pentru Windows, folosind Windows Update. Un alt moment când sunt făcute astfel de verificări pentru activare este și când se schimbă componente hardware importante din calculatorul tău.

Versiunile piratate de Windows pot veni activate la început și pot funcționa fără probleme dar, după câteva săptămâni de utilizare, este foarte posibil ca verificările de activare realizate de Microsoft să descopere că folosești o versiune pirată și să te roage să rezolvi problema, oferind o cheie validă, originală pentru produsul folosit.

Singurul mod în care poți ști dacă Windows-ul folosit este original (în afară de a îl cumpăra dintr-un magazin cunoscut, cu factură ș.a.m.d.) este dacă Windows este activat și rămâne activat și după mai multe săptămâni de utilizare.

 

Metoda 1: Verifică starea activării Windows-ului din Panoul de Control (merge în toate versiunile de Windows)

Această metodă funcționează la fel în toate versiunle de Windows și începe prin deschidere Panoului de Control.

Apoi, mergi la Sistem și Securitate și apasă pe Sistem.

Windows, status, activare, original

În fereastra Sistem poți vedea informații despre calculatorul tău. Derulează în jos, până vezi secțiunea Activare Windows.

Windows, status, activare, original

În Windows 10 și Windows 8.1, vezi o linie care-ți spune dacă Windows este activat sau nu, ca în poza de mai jos.

Windows, status, activare, original

În Windows 7, vei vedea și o insignă pe partea dreaptă, cu textul “ask for genuine Microsoft software” (cere software Microsoft genuine).

Windows, status, activare, original

Metoda 2: Verifică starea activării Windows din Linia de Comandă (merge în toate versiunile de Windows)

O altă metodă care merge în toate versiunile de Windows este să pornești Linia de Comandă (Command Prompt) ca administrator.

Apoi, introdu comanda “slgmr /xpr” și apasă Enter. Vei vedea o fereastră de dialog care-ți spune dacă sistemul tău cu Windows este activat sau nu. Apasă OK și ai terminat.

Windows, status, activare, original

Dacă vrei să afli mai multe despre slmgr și cum funcționează, introdu această comandă fără niciun parametru, în Linia de Comandă. Se deschid mai multe ferestre de dialog care-ți explică ce parametri poți folosi cu această comandă și ce face fiecare.

Windows, status, activare, original

Poți găsi mai multă documentație despre această comandă, pe site-ul Microsoft, aici. Nu este o documentație foarte bine scrisă și este disponibilă doar în engleză, dar este mai bine decât nimic.

Metoda 3: Verifică starea activării Windows din aplicația Setări (merge doar în Windows 10)

Dacă folosești Windows 10, mai există o metodă pentru verificarea stării activării Windows, care merge foarte bine mai ales pe tablete și alte dispozitive cu ecrane tactile.

Deschide aplicația Setări.  Apoi, mergi la Actualizări și securitate.

Windows, status, activare, original

În coloana din stânga, apasă pe Activare. Apoi, vezi pe partea din dreapta a ecranului starea activării pentru sistemul tău cu Windows 10.

Windows, status, activare, original

În cazul nostru, Windows 10 este activat folosind o licență digitală pentru contul Microsoft. Windows 10 poate fi activat și folosind o cheie de produs care poate fi cumpărată din multe surse. Dacă vrei să înveți mai multe despre toate tipurile de licențe și de activare, pentru Windows 10, citește această pagină creată de Microsoft: Activarea în Windows 10. Vei găsi informații foarte utile la această pagină.

Windows, status, activare, original

Tip solutie

Permanent

Voteaza

(12 din 26 persoane apreciaza acest articol)

Despre Autor

Leave A Comment?