Ghid de achizitionare a unui televizor HD

Configurare noua (How To)

Situatie

Un magazin de televizoare din ziua de azi a ajuns sa fie mai derutant si mai frustrant decat piata Obor. Un sir interminabil de producatori ne asalteaza neuronii obositi dupa o zi de lucru cu o serie interminabila de siruri interminabile de numere care nu spun nimic unui client. Daca clientul se pricepe in domeniu, va stii ca sunt niste statistici irelevante puse pe hartia aia din fata produsului numai pentru a determina un client sa stranga din dinti si sa mai produca 400 ron pentru modelul mai scump. Pentru clientul nepriceput, hartiile alea sunt la fel de confuze precum un contract de refinantare. Daca esti necunoscator si totusi vrei sa faci o achizitie de bun simt, statisticile de pe acele hartii te vor da afara din magazin mai repede decat agentii lor de paza. totusi, pe acele hartii sunt afisate 3 numere (pret, dimensiune, rezolutie) care ne intereseaza si lipsesc multe altele.

Solutie

Pasi de urmat

Numarul 1: Pretul

Este vorba de un televizor. Daca il folosesti (jocuri, uitat la el) 3 ore pe saptamana nu are sens sa te arunci la sume de care dispui cu dificultate.Regleaza-ti o maxima absoluta pentru numarul asta si cauta modelul cel mai avantajos dupa numerele ce vor urma.

Numarul 2: Dimensiunea

Dupa pret, cel mai important factor. Aici, mai mare chiar este mai bun. Din toate statisticile facute de magazine si producatori, cel mai des intalnit “regret” printre clienti este ca nu au ales un model mai mare. Un ecran mare transforma orice experienta pe care o ai cu TV-ul tau, fie ca il folosesti pentru vizionare sau pentru jocuri. Un ecran mare e si mai usor de urmarit de mai multa lume. Singurele limite impuse dimensiunii este bugetul disponibil si marimea camerei in care-l instalezi.

The-Distance-between-the-TV-You

Numarul 3: Contrastul

Este de fapt la egalitate cu al 2-lea, prioritizate doar de preferinte personale. Contrastul este cel mai bun indicator pentru calitatea imaginii. Un contrast bun inseamna culori vii, negru adanc, unghi de vizualizare mare precum si o imagine mai vizibila in camere luminoase. Acest numar care spune atat de multe despre un TV, adesea, lipseste cu desavarsire din lista produsului. Ratia contrastului reprezinta diferenta de luminozitate dintre cel mai intunecat punct de pe ecran si cel mai luminos. Unde nu lipseste, acest numar este optimist. Este masurat in conditii ideale de vizionare, si anume bezna. In realitate, aceasta ratie este micsorata de lumina ambientala si unghiul de vizualizare. In ciuda acestui fapt si aici mai mare este mai bun (40000:1 mai bine decat 5000:1)

contrast

Numarul 4: Rezolutie

Avem o gramada, de la 720p(HD) pana la 4k(4096×2160 pixeli). Rezolutiile astea reprezinta numarul de pixeli pe verticala (1080p, 720p…etc). Un pixel este ca un patrat. Din pixeli este alcatuita imaginea. Dimensiunea lor este dictata de numarul de pixeli (rezolutie) si de marimea fizica a ecranului. Cu cat ecranul e mai mare si pixelii mai putini, cu atat vor fii mai vizibili de ochiul nostru si imaginea va parea formata din patratele. Rezolutia ideala depinde foarte mult de dimensiunea TVului. Cel mai profi test este sa te pui la distanta de la care stii ca il vei folosi acasa si sa cauti patratelele. daca le vezi, alege un tv cu rezolutie mai mare. Daca nu, nu. Pentru ochiul tau, o aglomeratie mai mare de cca 90 pixeli/cm2 este imperceptibila. Asa ca daca vrei sa merite TV-ul ala cu rezolutie 4k la care te gandesti, asigura-te ca are macar 2 metrii diagonala si te uiti la el de mai aproape de 2m.

tv-resolution-compare

Numarul 5: Smart TV sau nu?

Daca ai laptop/tableta/telefon prin casa nu mi-as bate capul. Platesti in plus pe ceva ce abia daca o sa folosesti. Iti va fii mult mai natural si convenabil sa sincronizezi aceste dispozitive familiare cu tv-ul tau decat sa manevrezi o interfata ciudata pe care n-ai mai vazut-o vreodata. Dar fiecare cu preferintele lui.smart-tv

Numarul 6: 3d sau nu 3d?

Daca urasti sa mergi la cinema si/sau consumatorul principal de curent electric din casa ta sunt cele 3 placi video din pc-ul tau, da. Daca nu, nu. Sunt mult mai scumpe decat cele fara.

maxresdefault

LCD/LED/plasma/OLED?

Astea sunt tehnologiile ce stau la baza functionarii tv-ului pe care ai pus ochii. LCD si LED sunt foarte asemanatoare: Folosesc curentul electric pentru a modifica forma unor “cristale lichide” aranjate in forma unui panou. Panoul este luminat de o serie de lampi fluorescente (LCD) sau LEDuri (LED). In urma stimularii, cristalele modifica proprietatile luminii care trec prin ele, cum ar fii culoarea, astfel redand o imagine.

Televizoarele cu plasma au fost mai performante decat televizoarele lcd. Un pixel intr-un astfel de tv are in spate 3 celule de sticla umplute cu o combinatie de gaze. Cand un curent electric trece prin aceste celule la voltaj maxim, gazele se transforma in plasma si produc cele 3 culori de baza. Dar daca voltajul variaza intre cele 3 celule, variaza si intensitatea culorilor produse. de exemplu ai voltaj maxim in celula rosie si albastra dar voltaj 0 in celula verde rezultand culoarea mov a pixelului. Astfel, variind voltajul, combinatia de celule poate produce orice culoare. Tehnologia asta este cea mai risipitoare de curent, cele mai eficiente TV-uri cu plasma reusind sa transforme doar 40% din energia electrica in lumina vizibila, restul risipindu-se sub forma de caldura. (gazele din celule pot atince 1200 grade celsius)

OLED sau AMOLED sunt niste tipuri de display-uri intalnite des la smartphone-uri high-end din cauza pretului de productie. Sunt scumpe. Produc cea mai buna imagine. Daca dispui de fonduri suficiente pt un TV OLED, cumpara-l. Pe cel mai mare. Va fii o experienta. Acest tip de TV nu are o sursa de iluminare in spatele imaginii.

images

Ecranul in sine, un material cu conductivitate reglabila, foarte variabila, produce lumina, astfel oferind contraste de neegalat si o imagine vizibila clar din unghiuri foarte mari. Si consuma mult mai putin decat LCD/LED. In momentul de fata, singurul dezavantaj prezentat de tehnologie este pretul. Odata cu scaderea lui, televizoarele LCD vor disparea.

oled vs others

Spor la cumparaturi.

Tip solutie

Permanent

Voteaza

(24 din 56 persoane apreciaza acest articol)

Despre Autor

Leave A Comment?