Reducerea temperaturii mediului de stocare principal (SSD) (in Windows)

Rezolvare problema (Fix IT)

Situatie

Integritatea datelor stocate pe SSD poate avea de suferit din motive termice, respectiv se poate dori o imbunatatire generala indirecta a performantei sistemului. In continuare vom prezenta o serie de masuri ce pot fi luate in acest sens.

Solutie

Metode de scadere a (performantei) temperaturii pe solid state drives:
1) Accesam Device Manager – Disk drives – Policies – Debifam Enable write caching on the device si dam restart la sistem

2) Reducem frecventele la procesor sau memoria RAM din Bios (folosind clock speed / uncore / oprind modul XMP ori reducand limitele de putere PL1 si PL2 chiar la valori in jur de 15W (pentru procesoare cu 4 nuclee si multi-threading)). Uneori se poate reduce frecventa procesorului din Control Panel – Edit Plan Settings – Advanced power settings – Maximum processor state:99% sau mai putin (atentie – 99% se raporteaza la frecventa de baza a procesorului, nu la valorile obtinute prin mecanismele automate de boost (crestere) a frecventei)

3) Pentru SSD-uri M.2 de tip NVME ori PCI Express uneori putem din BIOS/UEFI sa reducem generatia de pe conectorul PCI-E de la GEN 4 la GEN 3 sau chiar 2.

4) Desi adesea nu se poate implementa la laptopuri, utilizarea unei placute de racire/distributie a caldurii (heatsink/heatspreadder) va ajuta la imbunatatirea sau stabilizarea performantei

5) Utilizarea de memorii RAM de capacitate ridicata pentru a reduce nevoia sistemului de a re-incarca/prelua datele de pe mediul de stocare.

6) Utilizarea ventilatoarelor in proximitatea SSD-ului. Se doreste un echilibru intre imbunatatirea performantei, nivelul de zgomot/vibratie si chiar atentie la campul electromagnetic ce ar putea bruia/afecta functionalitatea componentelor.

7) Nu se recomanda dar se poate testa scoaterea functiei de pagefile; totusi pentru a nu compromite functionalitatea anumitor aplicatii sau aparitia de blue screens se doreste pastrarea acestei facilitati (uneori chiar in mod explicit pe partitia C/principala).

Tip solutie

Permanent

Voteaza

(2 din 9 persoane apreciaza acest articol)

Despre Autor

Leave A Comment?