Configurare Sistem de operare

How to disable Wi-Fi Sense in Windows 10

Wi-Fi Sense is a feature in Windows 10 that saves you from the hassle of manually connecting your device to an open Wi-Fi hotspot and to those of your contacts (On Facebook, Skype and Outlook). Wi-Fi Sense does this by sharing the secret passkeys that your contacts use to connect to the wireless networks, or by sharing your passkeys with your contacts to allow them to connect to your wireless network.

Although Wi-Fi Sense is enabled in Windows 10 by default in an effort to provide a hassle-free experience, using the feature could also be a security concern.

[mai mult...]

Instalare Pop!_OS

Pop!_OS este un sistem de operare bazat pe Linux, dezvoltat de System76, care este apreciat pentru interfața sa intuitivă și performanțele excelente. Dacă vrei să încerci acest sistem de operare, iată pașii pe care trebuie să îi urmezi pentru a instala Pop!_OS pe computerul tău.

Înainte de a începe procesul de instalare, asigură-te că ai următoarele:

 • Un USB de minim 4 GB.
 • O conexiune stabilă la internet.
 • Backup pentru datele importante (instalarea va șterge toate datele de pe discul ales).
[mai mult...]

Instalare OpenSUSE

OpenSUSE este una dintre cele mai populare distribuții Linux, cunoscută pentru stabilitatea și flexibilitatea sa. Indiferent dacă ești un utilizator nou de Linux sau un profesionist experimentat, OpenSUSE oferă o experiență robustă și personalizabilă.

Cerințe preliminare

 1. Descărcarea imaginii ISO: Vizitează site-ul oficial OpenSUSE și descarcă ultima versiune ISO a distribuției (de obicei Tumbleweed pentru cea mai recentă versiune sau Leap pentru versiunea stabilă).
 2. USB bootabil: Vei avea nevoie de un stick USB de cel puțin 4GB și de un utilitar pentru a crea un USB bootabil, cum ar fi Rufus (pentru Windows) sau Etcher (disponibil pentru Windows, macOS și Linux).
[mai mult...]

Instalare Nobara Linux

Nobara Linux este o distribuție bazată pe Fedora, concepută pentru a oferi o experiență de utilizare îmbunătățită și optimizată pentru gaming. În acest ghid, vom parcurge pașii necesari pentru a instala Nobara Linux pe sistemul tău.

Înainte de a începe procesul de instalare, asigură-te că ai următoarele:

 1. Un PC sau un laptop compatibil cu arhitectura x86_64.
 2. O conexiune la internet pentru descărcarea imaginii ISO și a actualizărilor necesare.
 3. Un stick USB de cel puțin 8 GB pentru crearea mediului de instalare.
 4. Un software pentru scrierea imaginii ISO pe stick-ul USB, precum Rufus pentru Windows sau Etcher pentru Linux și macOS.
[mai mult...]

Instalare Fedora 39 (F39)

Instalație de bază

 1. Porniți de pe DVD sau imaginea ISO. Utilizați săgeata în sus pentru a alege opțiunea „Instalați Fedora 39” și apăsați tasta Retur.

2. Selectați limba corespunzătoare, apoi faceți click pe butonul „Continuare”.

3. Vi se prezintă ecranul „Rezumatul instalării”. Trebuie să completați toate elementele marcate înainte de a putea continua instalarea. În funcție de cerințele dvs., este posibil să doriți, de asemenea, să modificați setările implicite făcând clic pe linkurile relevante.

Faceți click pe linkul „Destinația instalării”.

4. Dacă sunteți bucuros să utilizați partiționarea automată a întregului disc, faceți clic pe butonul „Terminat” pentru a reveni la ecranul anterior.

Dacă doriți să modificați configurația de partiționare, selectați opțiunea „Personalizat” și faceți clic pe butonul „Terminat” pentru a lucra prin ecranele de partiționare.

5. Când ați terminat, faceți clic pe linkul „Parola de rădăcină”.

6. Introduceți detaliile parolei și faceți clic pe butonul „Terminat”.

7. Faceți click pe linkul „Crearea utilizatorului”. S-ar putea să trebuiască să defilați pentru a vedea asta.

8. Introduceți detaliile utilizatorului și faceți clic pe butonul „Terminat”.

9. După ce ați finalizat modificările la configurația implicită, faceți click pe butonul „Începe instalarea”.

10. Așteptați finalizarea instalării și faceți click pe butonul „Reporniți sistemul”.

11. Conectați-vă folosind numele de utilizator „rădăcină” și parola specificată mai devreme.

12. Am făcut o instalare minimă, dar dacă doriți un desktop GUI cu elementele desktop obișnuite, conectați-vă și lansați următoarele comenzi din consolă pentru a instala pachetele desktop și a reporni.

# dnf groupinstall -y „Fedora Workstation” --skip-broken 
# systemctl set-default graphical.target 
# dnf update -y 
# reboot

Configurarea Rețelei

Instrucțiunile specifice vor varia puțin, în funcție de managerul de ferestre pe care l-ați instalat.

 • Dacă utilizați DHCP pentru a vă configura setările de rețea, ignorați următoarele ecrane de configurare a rețelei, altfel faceți clic pe pictograma rețelei din bara de sus, extindeți elementul de meniu „Filat” și selectați linkul „Setări cu fir”. Apoi vi se prezintă ecranul „Setări”. Apăsați butonul de pornire și faceți clic pe pictograma roată de lângă rețeaua dorită.
 • Faceți clic pe secțiunea „IPv4”, selectați metoda „Manual” și introduceți adresa IP și masca de subrețea corespunzătoare, gateway-ul implicit și DNS primar, apoi faceți clic pe butonul „Aplicați”. Poate fi necesar să derulați în jos pentru a vedea unele dintre opțiuni.

Închideți dialogul de rețea.

SELinux

 • Dacă sistemul de operare urmează să fie utilizat pentru o instalare Oracle, este mai ușor dacă Secure Linux (SELinux) este dezactivat sau comutat la permisiv. Pentru a face acest lucru, editați fișierul „/etc/selinux/config”, asigurându-vă că steag-ul SELINUX este setat după cum urmează.
  SELINUX=permisiv

  Dacă SELinux este configurat după instalare, serverul va avea nevoie de o repornire pentru ca modificarea să aibă efect.

Firewall

 • Dacă sistemul de operare urmează să fie utilizat pentru o instalare Oracle, este mai ușor dacă firewall-ul este dezactivat. Acest lucru se poate face prin lansarea următoarelor comenzi dintr-o fereastră de terminal ca utilizator „rădăcină”.
  # systemctl stop firewalld 
  # systemctl disable firewalld

Îl puteți instala și configura mai târziu, dacă doriți.

SSH

 • Asigurați-vă că demonul SSH este pornit folosind următoarele comenzi.
# systemctl start sshd.service 
# systemctl enable sshd.service
[mai mult...]