Tipuri de fisiere in Windows

Configurare noua (How To)

Situatie

Am sa va prezint toate tipurile de fisiere si ce inseamna fiecare extensie. Astfel, veti sti ce reprezinta fiecare si nu veti mai deschide fisiere la intamplare.

Solutie

.exe – Fisier executabil. Poate fi aplicatie sau comanda (sau bineinteles chiar virus).
.cmd – Fisier executabil. Poate fi aplicatie sau comanda (sau bineinteles chiar virus).
.bat – Fisier executabil sub forma de lista de comenzi pentru operatii in Windows.
.txt– Fisier text pur. Acest tip de fisier contine text pur, neformatat. Fisierele .txt nu pot contine virusi niciodata.
.command – Fisier executabil sub forma de lista de comenzi pentru operatii in Windows.
.com – Fisier executabil sub forma de lista de comenzi pentru operatii in Windows.
.msi – Fisier executabil, kit de instalare a programelor specific Windows.
.bin – Fisier executabil binar. (foloseste limbajul masina, adica direct stari de 1 si 0).
.vbs – Fisier executabil. Script Visual Basic (Visual Basic Script) – contine bucati de cod scrise in limbajul Visual Basic, care fac modificari in Windows, vrute sau nevrute (de aceea, poate fi si virus).
.vbe – Fisier executabil. Script Visual Basic codat (Visual Basic Encoded script) – contine bucati de cod care fac modificari in windows, vrute sau nevrute (de aceea, poate fi si virus).
.pif – Fisier executabil. Fisier de informatii. (Program Information File) – Se ocupa cu comportamentul programelor DOS intr-un mediu mai avansat. Foarte multi virusi umbla sub aceasta extensie.
.reg – Fisier executabil de registru. Fisierele .reg sunt cele care contin chei si valori pentru registru. Cand un fisier .reg e deschis, valorile se adauga la registru.
.jar – Fisier executabil java
.dll – Biblioteca de date. (Dynamic Link Library) Sunt fisierele care contin date pentru mai multe programe. In aceste fisiere programele pot si sa scrie date, nu doar sa citeasa, de aceea e Dynamic.
.ttf – Fisier font de text. Aceste fisiere contin fonturi pentru text (precum Arial, Impact, Comic Sans, etc.)
.wmv .wma – Fisiere video, respectiv audio proprietare Microsoft. Aceste fisiere sunt create de obicei cand faci un videoclip sau o inregistrare/melodie cu un program nativ din Windows.
.dat – Fisier generic de date similar cu .dll, doar ca e mult mai specific. Acesta de obicei e folosit in acelasi timp cu un dll.
.DAT inseamna si Digital Audio Tape, (un format vechi care nu se mai foloseste) si de aceea ai vazut cateodata un fisier DAT care avea iconita player-ului video. Programul a crezut ca e fisier Digital Audio Tape si si-a facut asociere.
.sdb – Fisier de baza de date. Contie fisiere de registru aditionale si tipuri foarte rare de date pentru Windows. Se deschide cu un utilitar special din Windows cand acesta vrea sa scrie in aceasta baza de date.

Tip solutie

Permanent

Voteaza

(12 din 16 persoane apreciaza acest articol)

Despre Autor

Leave A Comment?