Afla cum poti repara problemele de pornire ale calculatorului din linie de comanda

Configurare noua (How To)

Situatie

Atunci cand sistemul de operare se blocheaza la secventa de bootare de cele mai multe ori are nevoie de interventia noastra pentru troubleshooting si reparare. In acest caz, cel mai util instrument este bootrec.exe. Acest tool ne poate ajuta in depanarea problemelor cu sectorul principal de boot (MBR – Master Boot Record) sau cu BCD – Boot Configuration Data. Detalii:

Solutie

Pasi de urmat

Bootrec.exe se poate utiliza doar din linie de comanda. Daca aveti Windows 7 sau 8, primul pas consta in pornirea calculatorului folosind un disc de instalare Windows sau disc pentru Depanarea Sistemului (System Repair Disk).

cmd-windows7

Din interfata System Recovery Options (in cazul Windows 7) sau Safe Mode -> Advanced Options (in cazul Windows 8) deschideti Command Prompt (cmd).

cmd-windows8

Din linie de comanda, tastati sintaxa: bootrec.exe pentru a vedea optiunile disponibile. Veti observa urmatorii parametri: /FixMbr, /FixBoot, /ScanOs şi /RebuildBcd.

bootrec-options

bootrec.exe /fixmbr

va ajuta sa reparati Master Boot Record (mbr) corupt sau deteriorat. Master Boot Record reprezinta primul sector al hard-disk-ului. Veti folosi acest parametru atunci cand intalniti unul dintre aceste mesaje de eroare: “Operating System not found“, “Error loading operating system“, “Missing operating system” sau “Invalid partition table“.

Parametrul /FixBoot scrie un nou sector de boot pentru partitia de sistem. Folosirea acestui parametru este utila in urmatoarele situatii:
– sectorul de boot este deteriorat;
– o versiune de Windows mai veche a fost instalata peste versiunea de Windows existenta pe calculator.

Sintaxa: bootrec.exe /fixboot

Boot Configuration Data (BCD) contine informatii despre ceea ce trebuie sa fie incarcat la pornirea sistemului. Erorile de boot pot aparea daca in BCD există fisiere lipsa sau deteriorate. Parametrul /rebuildbcd poate fi foarte util atunci cand e necesar sa reparati erorile prin reconstruirea completa a BCD-ului.

Sintaxa: bootrec.exe /rebuildbcd

Daca folositi mai multe sisteme de operare instalate pe acelasi calculator, insa nici unul dintre ele nu mai este disponibil, folositi optiunea /ScanOS. Acest parametru va lansa o scanare pe toate hard-disk-urile pentru identificarea tuturor sistemelor Windows instalate, dar care nu apar in BCD.

Sintaxa: bootrec.exe /scanos

Tip solutie

Workaround

Voteaza

(49 din 109 persoane apreciaza acest articol)

Despre Autor

Leave A Comment?