Cum se foloseste comanda stat Linux

Situatie

Comanda stat vă arată mult mai multe detalii decât comanda ls. Aruncați o privire cum aceasta poate fi informativă și configurabilă. Veți vedea cum se poate folosi în pașii următori.

Ca ls, comanda stat are o mulțime de opțiuni. Acest lucru îl face un candidat excelent pentru utilizarea de alias. După ce ați descoperit un anumit set de opțiuni care permite ca stat să vă dea rezultatul pe care îl doriți, atașați-l într-o funcție alias sau shell. Acest lucru face mult mai convenabil de utilizat și nu trebuie să vă amintiți un set de opțiuni de linie de comandă.

Solutie

Pasi de urmat

Să folosim ls pentru a ne oferi o listă lungă (opțiunea -l) cu dimensiuni de fișier care pot fi citite de oameni (opțiunea -h):

ls -lh askit.h

De la stânga la dreapta, informațiile pe care le furnizează sunt:

Chiar primul caracter este o cratima „-”, iar acest lucru ne spune că fișierul este un fișier obișnuit și nu un director, un simbol, sau un alt tip de obiect.
Proprietarul, grupul și alte permisiuni sunt listate în format octal.
Numărul de legături către acest fișier. În acest caz, și în majoritatea cazurilor, va fi unul singur.
Proprietarul fișierului este root.
Proprietarul grupului este root.
Dimensiunea fișierului este de 136 octeți.
Fișierul a fost modificat ultima dată luni, 06.01 21:57.
Numele fișierului este askit.h.

 

Să aruncăm o privire cu stat:

stat askit.h

Informațiile pe care le obținem de la stat sunt:

File: numele fișierului. De obicei, este același cu numele pe care l-am transmis comenzii stat pe linia de comandă, dar poate fi diferit dacă ne uităm la o legătură simbolică.
Size: dimensiunea fișierului în octeți.
Blocks: Numărul de sisteme de fișiere blochează fișierul, pentru a fi stocat pe hard disk.
IO Block: dimensiunea unui bloc de sistem de fișiere.
File type: Tipul de obiect pe care îl descrie metadatele. Cele mai frecvente tipuri sunt fișiere și directoare, dar pot fi, de asemenea, link-uri sau conducte.
Device: numărul dispozitivului în hexadecimal și zecimal. Acesta este ID-ul hard disk-ului pe care este stocat fișierul.
Inode: numărul inode-ului. Adică numărul de identificare al acestui inode. Împreună, numărul inode și numărul dispozitivului identifică în mod unic un fișier.
Links: Acest număr indică câte legături tari indică acest fișier. Fiecare legătură are propriul său inod. Așadar, un alt mod de a ne gândi la această cifră este câte inode indică acest fișier. De fiecare dată când se creează sau se șterge o legătură durabilă, acest număr va fi ajustat în sus sau în jos. Când ajunge la zero, fișierul însuși a fost șters și inodul este eliminat. Dacă utilizați stat pe un director, acest număr reprezintă numărul de fișiere din director, inclusiv intrarea „.” Pentru directorul curent și intrarea „..” pentru directorul părinte.
Access: permisiunile fișierelor sunt afișate în rwx-ul lor octal și tradițional (citește, scrie, executa formate).
Uid: ID de utilizator și numele contului proprietarului.
Gid: ID de grup și numele contului proprietarului.
Access: timestamp de acces. Nu este atât de simplu pe cât ar părea. Distribuțiile Linux moderne utilizează o schemă numită relatime, care încearcă să optimizeze hard disk-urile necesare pentru actualizarea timpului de acces. Mai simplu spus, timpul de acces este actualizat dacă este mai vechi decât timpul modificat.
Modify: Timpul de modificare. Acesta este momentul în care conținutul fișierului a fost modificat ultima dată. (După cum ar avea norocul, conținutul acestui fișier a fost schimbat ultima dată în urmă cu patru ani în ziua respectivă.)
Change: ora de schimbare. Acesta este momentul în care atributele sau conținutul fișierului au fost modificate ultima dată. Dacă modificați un fișier setând noi permisiuni de fișiere, timestamp-ul modificării va fi actualizat (deoarece atributele fișierului s-au schimbat), dar timestamp-ul modificat nu va fi actualizat (deoarece conținutul fișierului nu a fost modificat).
Birth: rezervată pentru a afișa data de creare originală a fișierului, dar aceasta nu este implementată în Linux.

 

Tip solutie

Permanent
Share ..

Voteaza

(7 din 18 persoane apreciaza acest articol)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

We are all close together

A problem, a question, an emergency?
Do not hesitate to visit the help centre, we can help you.

Copyright © 2020 Askit. All rights reserved

Suport Tehnic