Recuperare date cu R-Studio (partea 2)

Configurare noua (How To)

Situatie

Continuam prezentarea recuperării de date cu R-studio din prima parte pe care o găsim aici

Solutie

Pasi de urmat

Odată făcută imaginea, putem să începem recuperarea datelor fără griji că se defectează hard disk-ul sau că putem șterge ceva.

Încărcăm imaginea în R-studio: Drive>Open Image

recuperare 3

Se scanează imaginea, clic dreapta>Scan

recuperare 5

Apare meniul de scanare din care alegem la File System doar acele sisteme de fișiere pe care le știm că le are sau le-a avut unitatea respectivă, nu are rost să scanăm după EXT dacă nu am avut un linux instalat sau după HFS dacă nu am folosit unitatea întrun calculator apple. Dacă este unitate folosită în windows scanăm după NTFS eventual FAT32. Limitând sistemele de fișiere pe care le caută R-studio, vom avea mai puține rezultate eronate.

recuperare 6

După ce s-a terminat scanarea, dăm clic dreapta pe partiția recunoscută (în cazul acesta una singura, dar pot fi mai multe) selectăm ”open drive files”

recuperare 8

Ne apare tab-ul cu fișierele recunoscute de r-studio cu structura fișierelor așa cum erau înainte de a se sterge unele dintre ele (sau toate, după caz). Fișierele/folderele șterse apar cu un X roșu și de cele mai multe ori pot fi recuperate total dacă se intervine imediat (sau la puțin timp de la ștergere).

recuperare 9

În cazul în care a trecut mai mult timp de la ștergere ori s-a corupt MFT-ul putem găsi parțial sau total fișierele în Extra found files dar aici recuperarea de obicei nu e completă și durează mai mult până găsim ce căutam, mai ales că extensia pe care o dă r-studio fișierului nu e cea corectă mai ales în cazul fișierelor șterse acum mai mult timp și care au fost suprascrise de  multe ori. În cazurile acestea informația cea mai recuperabilă e cea de tip text, doc, xml, html, pdf și mai puțin fotografii, video, zip etc, deasemenea fișierele mici sunt mai recuperabile decât cele mari deoarece probabilitatea ca un fișier de 100KB să fie suprascris e mult mai mica decât a unuia de 100000KB.

recuperare 10

Un caz mai special de recuperare apare când avem de a face cu unități de stocare la care, din motive numai de microsoft știute, s-a corupt informația referitoare la caracteristicile partiției, în acest caz partiția apare ca RAW in disk management dar informația e la locul ei. De obicei acest fenomen apare la hdd-urile externe. Dacă hdd-ul nu are defecțiuni care îl împiedică să fie văzut în windows. informația poate fi recuperată 99,99% prin metodele descrise mai sus.

Deși recuperarea datelor e posibilă (mai ales dacă se face imediat ce am constatat) e mai bine să prevenim pierderea și să avem un back-up măcar pentru informațiile importante.

Tip solutie

Permanent

Voteaza

(54 din 116 persoane apreciaza acest articol)

Despre Autor

Leave A Comment?