Securitate – Ce este Criptarea si cum se foloseste

Configurare noua (How To)

Situatie

Solutie

Criptarea securizeaza datele digitale folosind una sau mai multe tehnici matematice care sunt acum cunoscute sub numele de criptografie. Prin criptare informatiile devin inposibil de citit, deoarece un algoritm converteste textul original, un text simplu, intr-o forma cunoscuta sub numele de text cifrat format din caractere aleatorii.

Criptarea este o modalitate sigura prin care mesajele noastre fie ca sunt text sau email, apelurile telefonice si video ca si chat-urile sa nu fie accesate de alte persoane. Atunci cand un utilizator autorizat trebuie sa citeasca datele, acesta poate decripta datele folosind o cheie sau o parola. Prin metoda aceasta se poate converti textul cifrat inapoi in text simplu si asa utilizatorul poate accesa informatiile originale.

Puterea criptarii depinde de lunginea cheii de securitate, cu cat este mai mare cu atat este mai puternica. In secolul 20 se foloseau chei de 40 de bit sau 52 de biti pentru criptare dar cum acestea au ajuns sa fie sparte de catre hacker, asta a dus la crearea unori cheii de 128 de biti, 192 de biti si 256 de biti. Dintre acestea majoritatea guvernelor, bancilor si armata folosesc cheia de 256 de biti care ofera o securitate mult mai mare.

Ca si metode de criptare avem criptarea asimentrica si simetrica

Criptografia asimetrica se foloseste atunci cand viteza nu este necesara si se doreste o securitate sporita. Aceasta criptare foloseste chei diferite pentru a cripta si decripta informatia, si se foloseste in semnarea documentelor online sau tranzactii pentru monede virtuale.

Criptarea simetrica se foloseste atunci cand viteaz este cea mai importanta si aceiasi cheie este folosita pentru a cripta informatia ca si pentru decriptarea sa, ca de exemplu tranzactiile cu cardul de credit.

Diferenta inte cheia publica si cheia privata

In criptare asimetrica, o cheie publica si una privata sunt folosite pentru a cripta si decripta datele. Cheia publica poate fi oferita in mod deschis, in timp ce cheia privata este cunoscuta doar de proprietar. In aceasta metoda, o persoana poate cripta un mesaj utilizand cheia publica a receptorului, dar poate fi decriptat numai de cheia privata a receptorului.

Toate aceste ajuta la pastrarea si securizarea informatiilor atunci cand sunt transmise pe internet.

Tip solutie

Permanent
Etichetare:

Voteaza

(2 din 5 persoane apreciaza acest articol)

Despre Autor

Leave A Comment?