Useri cu drepturi restrictive si drepturi suplimentare

Configurare noua (How To)

Situatie

Ce sunt si care este scopul userilor cu drepturi restrictive si drepturi suplimentare.

Solutie

Pasi de urmat

În contextul securității informatice, utilizatorii cu drepturi restrictive și utilizatorii cu drepturi suplimentare reprezintă două niveluri diferite de acces la sistemele și resursele informatice. Utilizatorii cu drepturi restrictive sunt utilizatori obișnuiți care au drepturi limitate asupra resurselor și sistemelor informatice la care au acces.

Drepturile de acces acordate utilizatorilor cu drepturi restrictive variază în funcție de nevoile și politicile de securitate ale organizației sau companiei. Cu toate acestea, există câteva tipuri comune de drepturi restrictive care sunt acordate utilizatorilor obișnuiți:

 1. Dreptul de a accesa și utiliza numai anumite aplicații, fișiere sau resurse de rețea specificate de administratorul de sistem.
 2. Dreptul de a accesa anumite fișiere și foldere, dar nu și de a le modifica sau șterge.
 3. Dreptul de a instala anumite aplicații și programe doar în măsura necesară pentru îndeplinirea sarcinilor de lucru.
 4. Dreptul de a modifica setările personale ale utilizatorului, cum ar fi parola de acces, imaginea de fundal sau setările de e-mail.
 5. Dreptul de a efectua anumite acțiuni de administrare limitate, cum ar fi gestionarea propriului cont de utilizator.

În schimb, utilizatorii cu drepturi suplimentare, cum ar fi administratorii de sistem, au permisiunea de a accesa și controla toate resursele și sistemele informatice la care au acces. Aceștia pot efectua modificări majore în sistemul informatic, cum ar fi instalarea de programe noi sau modificarea setărilor de securitate. În general, aceștia primesc următoarele drepturi suplimentare:

 1. Dreptul de a crea, modifica și șterge conturi de utilizator pentru a permite accesul la sistemul informatic.
 2. Dreptul de a gestiona permisiunile de acces pentru toți utilizatorii sistemului, inclusiv drepturile de acces la fișiere, foldere și alte resurse.
 3. Dreptul de a instala, actualiza și gestiona programele și aplicațiile necesare pentru funcționarea sistemului informatic.
 4. Dreptul de a configura și gestiona setările de securitate ale sistemului, cum ar fi setările firewall-ului sau ale serverului de securitate.
 5. Dreptul de a efectua sarcini de întreținere a sistemului, cum ar fi efectuarea de backup-uri și de restaurare a datelor în cazul unui incident.
 6. Dreptul de a efectua investigații de securitate și de a lua măsuri pentru prevenirea sau detectarea incidentelor de securitate.

Este important să se implementeze politici stricte de gestionare a drepturilor de acces și să se acorde drepturi suplimentare numai utilizatorilor de încredere care au nevoie de acestea pentru îndeplinirea sarcinilor lor de lucru. De asemenea, este important să se monitorizeze utilizatorii cu drepturi suplimentare pentru a se asigura că nu efectuează acțiuni care ar putea pune în pericol securitatea sistemelor și a datelor.

Tip solutie

Permanent

Voteaza

(2 din 5 persoane apreciaza acest articol)

Despre Autor

Leave A Comment?