Cum prevenim instalarea automata a programelor malware pe dispozitive?

Configurare noua (How To)

Situatie

Solutie

Intai de toate trebuie sa stim ce este acel MALWARE si cum poate fi primit sau accesat de catre dumneavoastra.

 • Ce este un program malware?

„Malware” se referă la orice tip de software conceput special pentru a afecta un computer. Programele malware pot sustrage informații delicate de pe computer, pot încetini treptat funcționarea acestuia și pot chiar să trimită e-mailuri false din contul dvs., fără să aveți cunoștință de acest lucru. Iată câteva tipuri de malware frecvent întâlnite despre care probabil ați auzit:

 • virus: un program de computer care se poate copia singur și poate infecta un computer;
 • vierme informatic: un program de computer rău intenționat care trimite copii ale sale pe alte computere prin intermediul unei rețele;
 • spyware: programe malware care culeg informații de la utilizatori fără ca aceștia să știe;
 • adware: program software care redă, afișează sau descarcă automat reclame pe un computer;
 • cal troian: un program distructiv care pretinde a fi o aplicație utilă, dar, după ce este instalat, afectează computerul sau fură informații.

Răspândirea programelor malware

Programele malware pot fi instalate pe computer în mai multe moduri. Iată câteva exemple frecvente:

 • descărcarea de pe internet a unor programe software gratuite care conțin, în secret, programe malware;
 • descărcarea unor programe legitime care, în secret, vin la pachet cu programe malware;
 • accesarea unui site infectat cu programe malware;
 • clicul pe un mesaj de eroare fals sau pe o fereastră de tip pop-up falsă, care duce la descărcarea unui program malware;
 • deschiderea unui fișier anexat la e-mail care conține programe malware.

Programele malware se pot distribui în mai multe moduri, însă acest lucru nu înseamnă că nu le puteți ține departe de dvs. Întrucât acum știți ce sunt programele malware și ce anume pot face acestea, vă vom prezenta câteva măsuri practice prin care să vă protejați.

1. Fiecare aplicatie sau softwer trebuie sa aiba actualizarile facute 

Microsoft si Apple lansează frecvent actualizări ale sistemelor de operare. Este recomandat să instalați aceste actualizări în momentul în care devin disponibile pentru computerele dvs. Windows și Mac. Printre aceste actualizări se numără adesea elemente care pot îmbunătăți siguranța sistemului. Anumite sisteme de operare oferă și actualizări automate, astfel încât să puteți primi automat actualizări de îndată ce devin disponibile.

Utilizatorii Windows pot instala actualizări cu ajutorul unei funcții denumite „Windows Update”, iar utilizatorii de Mac pot instala actualizări cu ajutorul unei funcții denumite „Software Update”.Pe lângă sistemul de operare al computerului, trebuie să actualizați și aplicațiile software de pe acesta prin utilizarea celor mai recente versiuni. Versiunile mai noi conțin, adesea, mai multe componente de siguranță pentru prevenirea atacurilor malware.

2. Aveti grija la ce link-uri, site-uri accestati sau ce descarcati de pe internet

Știm că vi se poate părea tentant să descărcați un program gratuit de editare video sau un joc, dar aveți cu adevărat încredere în site-ul care le oferă? Uneori, este o idee bună să părăsiți site-ul și să căutați recenzii sau informații despre acesta sau despre program înainte de a descărca sau instala ceva. Descărcările reprezintă una dintre modalitățile principale prin care utilizatorilor le parvin programe malware. Prin urmare, dați dovadă de precauție cu privire la elementele pe care le descărcați și la locul de unde le descărcați.

3. Aveti grija la emailurile care contin fisiere atasate sau poze

Deschideti emailurile doar de la persoanele de incredere sau pe care le cunoasteti.O persoană oarecare vă trimite un e-mail cu fișiere anexate sau imagini: uneori, aceste e-mailuri pot reprezenta spam, dar în alte cazuri, acestea pot conține, în secret, programe malware dăunătoare.

4. Nu aveti incredere in ferestrele pop-up

Când navigați pe web, este posibil să accesați site-uri care afișează ferestre de tip pop-up care vă fac să credeți că vi s-a infectat computerul și care vă solicită să descărcați un program software cu ajutorul căruia să vă protejați. Nu cădeți în această capcană. Închideți fereastra de tip pop-up și nu dați click în interiorul acesteia.

5. Limitati accesul la fisierele dumneavoastra

Unele site-uri și aplicații vă permit să distribuiți cu ușurință fișiere altor persoane. Multe dintre aceste site-uri și aplicații oferă un grad redus de protecție împotriva programelor malware. Dacă descărcați sau faceți schimb de fișiere prin aceste metode de distribuire a datelor, încercați să identificați existența unor programe malware.

6.Utilizati programe Antivirus

Dacă doriți să descărcați ceva, este recomandat să utilizați un program antivirus pentru a scana fișierul respectiv pentru a identifica eventuale programe malware, înainte de a-l deschide. Programele software antivirus vă permit să scanați întregul computer pentru a identifica eventuale programe malware. Este de dorit să executați scanări periodice ale computerului, astfel încât să identificați programele malware din timp și să împiedicați răspândirea acestora.

Tip solutie

Permanent

Voteaza

(2 din 4 persoane apreciaza acest articol)

Despre Autor

Leave A Comment?