Cum repari un hard-disk / stick usb/ memory card cu bad-uri (bad sectors) si fisiere corupte cu programul Victoria Freeware

Configurare noua (How To)

Situatie

De multe ori, fisierele corupte si raportul SMART negativ( Self-Monitoring Analysis and Reporting Technology) care apare in bios cand avem un hard-disk ( in continuare numit HDD) cu probleme, nu inseamna neaparat ca dispozitivul in cauza trebuie inlocuit. In mediul business, pe un server sau pe statii, este recomandata totusi schimbarea acestui hard-disk, intrucat o eventuala pierdere a datelor ar fi mult mai scumpa decat valoarea unui HDD nou.

Daca avem acasa un astfel de hard-disk si consideram ca mai merita o sansa inainte de a ne gandi sa il schimbam (si eventual sa reinstalam pc-ul/laptopul), avem posibilitatea testarii si reparatiei acestui HDD cu programul Victoria Freeware.

Backup

Este bine sa se faca un backup al datelor boot-ind Linux Live CD sau Hiren’s Boot CD/DVD si salvand datele cele mai pretioase pe un memory stick / dvd / hard-disk portabil, daca starea HDD afectat ne mai permite aceasta manevra.

Solutie

Din MS-DOS sau din Mini WindowsXP rulam programul Victoria Freeware. Aceste moduri sunt singurele care permit acestei aplicatii sa rezerve toate drepturile asupra HDD si sa poata face testele si reparatiile necesare.

Odata pornit programul, trebuie sa selectam din lista din dreapta HDD-ul pe care vrem sa il testam:

victoria1

Trecem pe tab-ul SMART, care apeleaza functia amintita mai sus, obtinem astfel un diagnostic automat al HDD.

victoria2

Pe tab-ul Tests, selectam modul in care HDD-ul va fi testat – Ignore/Remap/Erase/Restore

victoria3

Trebuie mentionat ca testarea dureaza de obicei mult sau foarte mult timp, in functie de cat de afectat este HDD (de la 25-30 minute pana la ore/zile daca HDD are multe sectoare bad). In situatia in care testarea dureaza mai mult de 2-3 ore, este recomandata schimbarea HDD.

Tip solutie

Permanent

Impact colateral

Este posibil ca in timpul testarii (aceasta fiind un proces de solicitare intensa a HDD) si daca acesta are o vechime/uzura mare, sa se defecteze definitiv.

Voteaza

(65 din 118 persoane apreciaza acest articol)

Despre Autor

Leave A Comment?