Surse potentiale pentru “artefacte verzi pe ecran” sau mesaje precum “lungimea prea lunga a cablului”

Rezolvare problema (Fix IT)

Situatie

Fiecare dispozitiv cu display ce accepta un semnal video extern folosind porturi precum dp, hdmi ori dvi se va comporta usor diferit atunci cand are loc coruperea datelor. In continuare vom vedea cateva metode de a combate problemele de utilizare a conexiunilor video subdimensionate.

Solutie

1) Reducerea rezolutiei sau a ratei de reimprospatare:
De exemplu pentru un display 4k putem reduce rezolutia la 1920×1080 daca nu avem de afisat text cu font mic ori schite complexe; referitor la rata de reimprospatare a ecranului (hz), trebuie sa avem in vedere faptul ca uneori aceasta nu poate fi redusa si chiar trebuie crescuta pentru ca ecranul sa poata afisa “imaginea” (precum de la 59,990 hz la 60.010 hz).

2) Reducerea lungimii cablului utilizat
Conexiunea la un display poate fi realizata atat printr-un cablu de mare lungime, cat si mai multe cabluri inseriate prin conectori tip F-F. Daca ne aflam in cel de-al doilea caz, putem reduce lungimea cu jumatate de metru sau chiar un metru pentru cablul cel mai scurt, de obicei fiind suficient pentru a primi semnal video pe display.

3) Inlocuirea cablului cu unul corespunzator sarcinii
Primul caz prezentat la punctul anterior are de obicei una din urmatoarele doua solutii: fie utilizarea unui repeater activ, fie achizitionarea unui cablu cu specificatii superioare (precum un cablu hdmi 2.1 in locul unuia 1.4 sau a unui cablu displayport 1.4 ca inlocuitor pentru unul de versiune 1.2).

P.S. Uneori este posibila si reducerea adancimii de culoare dar aceasta optiune este rareori prezentata pe sistemele moderne, iar rareori se mai poate impiedica pierderea semnalului video mentinand o distanta rezonabila intre orice sectiune de cablu si o sursa majora de interferente (precum cabluri de alimentare ori “transformatoare”).

Tip solutie

Permanent

Voteaza

(10 din 19 persoane apreciaza acest articol)

Despre Autor

Leave A Comment?