Accesarea unui site pe o găzduire fără modificare de nameserver prin fișierul hosts

Configurare noua (How To)

Situatie

Fișierul hosts al sistemului de operare oferă posibilitatea de a accesa site-urile găzduite pe un server fără a fi nevoie de un server DNS sau de a schimba nameserverele pe domeniu. Se poate folosi și în scopuri de dezvoltare, în caz că nu deținem domeniul, dar deținem o găzduire.

Solutie

Pasi de urmat

Pentru a putea folosi fișierul hosts al sistemului de operare, vom avea nevoie de IP-ul pe care este găzduit domeniul pe care dorim să-l accesăm și de locația fișierului hosts.
Fișierul hosts se află în următoarele locații în funcție de sistemul de operare folosit:
c:WindowsSystem32Driversetchosts – Windows
/private/etc/hosts – Mac OS X

/etc/hosts - Linux

În acest tutorial vom folosi ca și exemplu sistemul de operare Windows. Pentru a edita fișierul vom porni aplicația de editare text Notepad (cu privilegii de administrare) sau orice alt editor de text (recomandăm Notepad++) și vom deschide fișierul hosts făcând click pe File din bara de sus, apoi Open. În cazul de față vom deschide fișierul din calea c:WindowsSystem32Driversetchosts  (Litera c: a disk-ului poate să difere în funcție de locația instalării sistemului de operare ). Totodată ne vom asigura că Notepad are selectată opțiunea All Files (*.*) din dreapta câmpului File Name, pentru a putea vizualiza toate tipurile de fișiere.

O dată ce s-a deschis fișierul vom adăuga urmatoarele linii:
exempludomeniu.xx                 ADRESA_IP_SERVER
www.exempludomeniu.xx    ADRESA_IP_SERVER

Ca exemplu vom folosi domeniul hostico.net găzduit pe serverul cu IP-ul 89.44.200.147. În acest caz vom adăuga următoarele linii în fișierul hosts și vom salva modificările făcute:
hostico.net                 89.44.200.147
www.hostico.net    89.44.200.147

Se pot adăuga mai multe domenii și subdomenii în fișierul hosts care duc spre diferite servere (IP-uri), funcționalitatea fiind aceeași.

Vom deschide un browser și vom testa dacă domeniul se încarcă de pe serverul dorit. Este recomandat să goliți cache-ul browser-ului înainte de a încerca.

 

Tip solutie

Permanent

Voteaza

(12 din 28 persoane apreciaza acest articol)

Despre Autor

Leave A Comment?