Securitate: bune practici în distribuirea informatiilor personale

Configurare noua (How To)

Situatie

Când vine vorba de partajarea informațiilor în mediul online, mulți oameni cred că recompensa este mai mare decât riscurile la care se expun, dar așa ceva nu e deloc adevărat. Câți dintre voi nu aveți conturi pe site-urile de cumpărături? Chiar și simpla acțiune de a comanda o pizza îți poate cere crearea unui cont, care va duce, bineînțeles, automat la partajarea informațiilor personale, precum numele tău, adresa, numărul și email-ul pe când, de obicei, există și un buton de “guest check-out” pe care alegem mai mereu să-l ignorăm, deoarece ne este mai convenabil să păstrăm informațiile personale (precum informatiile cardului de credit) pentru momentul în care vom cumpăra iar de pe același site.

Din păcate, confortul acesta vine și el cu un preț.
S-ar putea să nu cazi victimă furtului de informații personale sau altor crime cibernetice, dar dacă organizația care ți-a păstrat informațiile îți vinde informațiile personale către alte organizații sau părți terță s-ar putea să sfârșești primind mesaje text enervante sau email-uri din surse pe care tu nu le-ai accesat niciodată.

În ciuda tuturor acestor probleme serioase, știm cu toții că educația este cea mai bună modalitate de prevenire a unor astfel de incidente, iar în acest articol vom acoperi riscurile oversharing-ului și pașii pe care tu îi poți face chiar acum pentru a te proteja pe tine, familia ta și datele tale personale în mediul online.

În primul rând, ce este o crimă cibernetică?
Când vorbim despre crimele cibernetice, majoritatea oamenilor se gândesc la furtul de identitate. Gândul de a avea informațiile personale și cele financiare furate este, de sigur, îngrozitor, dar furtul de identitate nu e singura crimă cibernetică existentă. Există o gamă largă de crime cibernetice precum furtul de informații personale, fraude financiare, traficul de substanțe ilicite, cyber-stalking, hărțuirea și agresiunea cibernetică, hacking, email spoofing, piratarea informațiilor, furtul de proprietate intelectuală și multe altele

Postările pe facebook nu duc mereu la crime cibernetice, dar au alte consecințe drastice. Ai putea crede că tu doar le arăți prietenilor tăi poze noi, sau că pur și simplu îți împărtășești părerile despre diferite subiecte pe pagina ta de facebook, dar universitățile, angajatorii și atacatorii se uită și ei. Desigur, poți controla cine alegi să-ți vadă postările de pe propriul tău cont, dar nu e mai bine să fii mai vigilent atunci când partajezi orice în mediul online? Un atacator poate, de pildă, să folosească o informație personală (pe care ai partajat-o pe pagina ta de facebook) împotriva ta, iar informațiile pe care tu le partajezi pe facebook, ar putea fi un contra-argument puternic pe care un angajator l-ar putea folosii pentru a nu te angaja. Așadar, partajeaza informații personale responsabil.

Am întocmit o listă de sfaturi și sugestii pe care o poți aplica chiar acum pentru a te proteja pe tine, dar și pe cei dragi ție în mediul online:

Citeste termenii și condițiile. Da, există o groază de meme-uri despre cât de mult ne displace să citim acele pagini cu termeni și condiții, dar înainte de a te înregistra într-un program de loialitate al unui retailer, sau înainte de a bifa căsuța de “creare cont”, ia, te rog, în considerare citirea termenilor și a condițiilor, deoarece asta ar putea prevenii ca datele tale personale să fie vândute către alte companii în scopul marketing-ului.

Ferește-te de phishing. Phishing-ul este o inginerie socială pe care un atacator o folosește pentru a pretinde că este altcineva decât cine pare a fi cu scopul de a obține informațiile tale personale, ale companiei tale, sau oricare alte date sensibile în scopul câștigului propriu. Această înșelătorie este întâlnită, în special, pe email sau pe social media (dar și prin telefon). Înainte, mesajele acestea erau destul de evidente pentru că ele conțineau, de obicei, greșeli gramaticale sau alte greșeli, dar atacatorii au devenit mult mai sofisticați și mai avansați.

S-ar putea ca aceștia să pretindă că sunt o companie de la care tu cumperi frecvent și s-ar putea să-ți trimită un “link” pentru a anula o comandă pe care tu nu ai făcut-o niciodată. Ar putea să-ți ofere o “momeală” irezistibilă, cum ar fi un premiu sau șansa de a câștiga un telefon de ultimă generație. Așadar, dacă ești nesigur că mesajul e legitim, nu apăsa pe acel link pe care l-ai primit. În schimb, sună direct compania sau deschide direct pagina companiei (care de regulă conține un certificat, iar link-ul este sub forma de https://).

Fii atent la apelurile înșelătoare. Apelurile înșelătoare există de când s-a creat telefonul. Cu toții le știm și ni s-a întâmplat să fim sunați de cineva care pretindea că este altcineva, cel puțin odată. Prin urmare, nu-ți oferi informațiile personale prin telefon decât dacă ști cu absolută certitudine că sursa este una sigură. Ferește-te de partajarea informațiilor personale prin telefon.

Alege ce să partajezi, ferește-te de oversharing. Te-ai gândit vreodată că poate că atunci când pleci în vacanță, iar tu îți anunți toți prietenii printr-o postare publică pe facebook, niște hoți ar putea să se bucure că tu ai făcut asta? Imagineaza-ți cum ar fi să vii din vacanță, iar datorită postării tale, să te trezești cu casa goală. Gândește-te de 2 ori înainte de a distrbuii ceva pe rețelele de socializare.

Nu folosi WiFi-ul public. Wifi-urile publice sunt nesigure. Un atacator ar putea să-ți captureze datele personale în timp ce tu folosești wifi-ul public al unui restaurant. Așadar, data viitoare când îți verifici contul bancar așteptând pentru o cafea la coada de la Starbucks, folosește datele mobile si nu folosi rețelele wifi publice. E mult mai sigur.

Păstrează informațiile personale, personale. Fii atent la cât de mult partajezi pe rețelele sociale. Cu cât postezi mai mult, cu atât va fi mai ușor pentru cineva să-ți fure identitatea, aceseze datele, sau să comită oricare altă infracțiune.

Folosește parole complexe. Asigură-te că parolele pe care le folosești sunt diferite pe toate conturile și asigură-te că acestea conțin caractere speciale (ca de exemplu, +, @, #, sau $), litere, majuscule și numere. Ferește-te de parolele slabe, simple, precum NumeleCâineluiTău1997. Îți recomand, de asemenea, activarea metodei de autentificare prin 2 factori (sau prin factori multipli) și folosirea unui manager de parole.

Ia în considerare protecție adițională. Instalarea unui program anti-virus, anti-spyware sau a unui firewall îți poate oferi un strat adițional de protecție împotriva criminalilor cibernetici, iar asta ar putea fi soluția care să-ți țină datele tale, dar și pe cele ale apropiaților tăi, în siguranță.

Solutie

Referinte:
https://www.getcybersafe.gc.ca/en/blogs/how-avoid-sharing-too-much-information-online

Best Practices For Sharing Information Online


https://www.mcafee.com/blogs/internet-security/the-ultimate-guide-to-safe-sharing-online/

Resurse adiționale:

Privacy and Information Sharing

Tip solutie

Permanent

Voteaza

(15 din 24 persoane apreciaza acest articol)

Despre Autor

Leave A Comment?